İmar planının iptali ve imar planına itiraz davaları dilekçe örneği davaya özel düzenlenir. Hak düşürücü süreler içinde verilir.
İmar planlarında hedef daha sağlıklı ve güvenli çevre düzenlemeleridir. Bu yüzden işlemler belediyelerce yapılmaktadır. Ancak bazı durumlarda planlamalara itiraz edilebilir. İmar planının iptali davaları, hak sahipleri tarafından açılmaktadır. Davada malikler hukuka ayrılık gibi iddialar öne sürer. Bu davalar, idari işleme karşı açıldığından idare mahkemeleri görevlidir.
İçindekiler
- 1 İmar Planı Davası Dilekçe Örneği Nedir?
- 2 İmar Planı Nedir?
- 3 İmar Planına Nasıl İtiraz Edilir?
- 4 İmar Planı İptal Davası Nasıl Açılır?
- 5 İmar Planın İptal Sebepleri Nelerdir?
- 6 İmar Planın İptali İçin Dava Süresi Var Mıdır?
- 7 İmar Davalarında Yetkili ve Görevli Mahkeme Hangisidir?
- 8 İmar Planı Davasında Yürütmenin Durdurulması
- 9 İmar Planın İptalinin Sonuçları
İmar Planı Davası Dilekçe Örneği Nedir?
İmar planının iptali ve imar planına itiraz davaları dilekçe örneği somut olayların hepsinde farklıdır. Dolayısı ile dilekçenin olaya özel hazırlanması gerekmektedir. Bu dilekçe, belediye imar planlarının hukuka aykırılığı iddiası ile dava açma için kullanılan resmi evraktır. Bundan türü şekli şartlara da uygun olmalıdır.
İdare mahkemesine sunulan belge iptal ve yürütmenin durdurulmasını istemektedir. Dilekçenin hazırlanmasında dava konusu, davalı- davacı vb. detaylar kullanılmaktadır. Ayrıca iptal davası dilekçesi idare mahkemesine hitaben yazılmaktadır. Belgeyi, hukuki kurallara göre düzenlemelisiniz. Bundan ötürü uzman yardımı almanız gerekir.
Avukatınız olduğunda dava sürecini daha iyi takip edersiniz. Bunun yanı sıra dilekçe dava açma süresi içinde yetkili makama verilmelidir. Hak düşürücü süre geçerse dava hakkınız kaybolmaktadır. Öte yandan dilekçenin şekli şartları sağlaması gerekir.
Dilekçeye imar planın hukuka aykırılık sebepleri detayları ile yazılmalıdır. Gerekçeler, her bir somut olayda farklı olur. Bundan dolayı dava konusu işleme göre dilekçe düzenlenmektedir. Planda parselasyon işleminin hatalı yapılması dava sebebi sayılmaktadır.
Ek olarak parselasyonun yetkisiz idare tarafından yapılması da gerekçeler arasındadır. Düzenleme esnasında ortaklık paylarının hatalı tespiti de dilekçede yer alabilmektedir. En mühim detay, dilekçede yürütmeyi durdurma talep edilmelidir. Yürütmeyi durdurma talep edilmez ise plan uygulanır.
Dilekçenin yetkili makama gerekçeli verilmesi şarttır. Davalı ve davacı hakkındaki bilgiler eksiksiz yazılmalıdır. Bununla beraber davacı vekili bilgileri belge olmalıdır. Ancak imar planını öğrenme tarihi de dilekçe bulunmaktadır.
İmar Planı Nedir?
İmar planı, belli bir bölgede kullanım ve yapılaşma iyileştirmeleri içermektedir. Ek olarak 3194 sayılı İmar Kanunu’nda belediyelerin çevre düzenlemesine aldığı bölgeleri gösteren belgelerdir. Bu planlar, harita şeklinde hazırlanmaktadır. Üstelik, 10.000 üstü nüfusa sahip bölgelerde imar planı zorunlu yapılır.
Nüfusu 10.000’ nin altında kalan yerleşim yerlerinde imar planlaması belediye kararıyla yapılmaktadır. İmar planlarının pek çok versiyonu bulunmaktadır. Ama iptal davalarına konu olan planlar nazım imar planlarıdır. İlaveten uygulama imar planları da davanın konusu olmaktadır.
Bu planlar, kentsel gelişim alanında oldukça önemlidir. Mesela kentsel dönüşüm planlarını somut hale getirmektedir. Belirli araçlar ile imar uygulamalarının organizasyonunu sağlar. Bu nedenle iptal davalarına imar uygulamaları da konu olmaktadır.
İmar planının iptali ve imar planına itiraz davaları dilekçe örneği hatalı parselasyon işlemi gerekçesiyle verilebilir. Parselasyonda kamu taşınmazları ile özel mülkiyetteki taşınmazlar düzenlenmektedir. Söz konusu bölgede bulunan taşınmazlar önce birleştirilir. Arkasından hak sahiplerine eşit şekilde pay edilmektedir.
İmar planı uygulaması esnasında ortaya çıkan hatalarda iptal davalarına konu olur. Hatta parselasyon işlemindeki hukuka aykırılık dava dilekçelerinin ana nedenidir. Dava öncesinde planlara itiraz edilmektedir. Fakat, itiraz davanın şartlarından biri değildir.
Belediyeye itiraz etmeden de iptal davası açılır. Lakin, itirazlar dava süresinde değişiklik yaratmaktadır. İtirazın incelemesi için geçen süreden sonra dilekçenizi verebilirsiniz. Hukuki detayları anlama ve süreci yönetme adına avukatla çalışmalısınız.
İmar Planına Nasıl İtiraz Edilir?
İmar planları, hazırlanma ve onay süreci arkasından bir ay askıya alınmaktadır. Belediye meclisi yahut valilik planları onaylar. Ek olarak ilgili kurumun internet sitesi üzerinden karar ilan edilmektedir. Planların askıda kaldığı bir içerisinde itirazınızı yapmalısınız.
Bununla birlikte plana kamu yararına aykırılık gerekçesiyle dilekçe verilerek itiraz edilmektedir. Dilekçede planlama esasları ya da şehircilik ilkelerine ayrılık iddiaları olabilir. Bunun yanında ilgili kurum askı süresi bittiğinde itirazları belediye meclisine iletmektedir.
Bunun yanı sıra valilik yahut belediye meclisi 15 gün içerisinde itirazları karara bağlar. Karar, iki şekilde bildirilmektedir. Meclis, kararınızı itiraz sahibine açıkça iletir. Bazen de herhangi bir açıklama yapmaz. Bu durum, zımnen red olarak değerlendirilmektedir.
İtiraz veya dava kendi parselinizin olduğu kısım için mümkündür. Ayrıca tüm planın iptaline ilişkin iptal davası açılmaktadır. Genelde davalar hukuka aykırılık ve kamu zararı iddiasıyla açılır. İmar planının iptali ve imar planına itiraz davaları dilekçe örneği şehircilik ilkelerine aykırılık iddiasıyla verilir. Dahası davalar tüzel ve gerçek kişiler tarafından açılmaktadır.
Bu ilkeler, zorunlu olmadıkça plan değişikliği yapılmaması gibi maddeler içermektedir. Ek olarak, planlama sürecinde eşitlik ilkesi korunmalıdır. Şehircilik ilkelerinin arasında alt ölçekli planlar ile üst ölçekli planların uyumu vardır.
Kısacası, imar planı iptal davaları bu ilkelere aykırılıktan açılabilmektedir. Davada süreler, dilekçe kuralları, davanın açıldığı mahkeme gibi detaylar önemlidir. Zira bunlardan birinin hatalı olması sorun yaratmaktadır. Dilekçenizi yanlış mahkemeye verdiğinizde yetkisizlik sebebiyle reddedilir.
İmar Planı İptal Davası Nasıl Açılır?
İmar planı iptal davaları, belediyelerin düzenlediği planların hukuka aykırılığı iddiası açılan davalardır. İdari davanın açılma koşulları ve kurallar;
- İlk olarak iptal davasında hukuka aykırı konu belirlenmelidir.
- İtiraz süreci arkasından 60 gün içerisinde dava dilekçesi verilmektedir.
- Dava dilekçesi gerekçeli hazırlanmalı ve yürütmenin durdurulması talebi içermelidir.
- Yetkili mahkeme, planın hazırlandığı belediyenin bulundu yerdeki idare mahkemesidir.
Bu kurallar çerçevesinde iptal davası başvurusu yapılmaktadır. İmar planının iptali ve imar planına itiraz davaları dilekçe örneği itirazdan önce verilir. Özellikle dava gerekçesinin somut bir durum olması gerekmektedir. Burada kamu yararı esaslarına aykırılık geçerli sebep olabilmektedir. Kamu yararında tamiri imkansız kayıplar davaların en güçlü gerekçeleridir.
Bunlara ek olarak dava öncesinde idareye başvuru zorunlu bir şart değildir. Plana itiraz etmeyen maliklerde dava açabilmektedir. Bu bağlamda imar planından etkilenen herkes dava açmaktadır. Bunların arasında sivil toplum kuruluşları da bulunmaktadır. Menfaat kaybı yaşayanlar yetkili idareye dava açabilmektedir.
Bunun yanında iptal davanın açılma şartları arasında kesin ve yürütülebilir idari işlem koşulu vardır. İmar planı 1 ay askıya çıkarılmadan kesinleşmez. Doğal olarak ilan süresi sonlanmadan açılan davalar ilk incelemede reddedilmektedir. İtiraz etmeseniz bile bir aylık süreyi beklemelisiniz.
Sonuçta iptal davalarının açılmasında belirli kurallar mevcuttur. Teknik hukuki kurallar içeren süreçte uzman desteği şarttır. Bu nedenle iptal davası için deneyimli avukatlarla çalışmalısınız. Avukatlar, başvuru aşamasından davanın sonuçlanmasına kadar her türlü detayı takip eder.
İmar Planın İptal Sebepleri Nelerdir?
İmar planları yetki, sebep, şekil, konu veya amaç yönünden hukuka ayrılık içermektedir. Bu sebeplerden herhangi biriyle iptal davası açılabilmektedir. Ayrıca, imar planlarının hukuka aykırılık sebebi farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır. Durum, imar planının iptali nedenlerinin somutlaştırılmasını gerektirir.
Uygulama öncelikle kamu yararına aykırılık iddiası öne plandadır. Bununla beraber, planın yetki unsuru bakımından iptali istenmektedir. Burada hazırlanan planın yetkili belediye veya kurum tarafından yapılmadığı tespit edilmelidir. Eğer, plan yetkili makama ait değilse işlemler idari yargıya taşınmaktadır.
Bunun anında imar planın şekli unsuru bakımında dava açılabilmektedir. Usule uygun düzenlenmeyen haritalar dava konusu olmaktadır. Ayrıca belgelerin usulüne göre onaylanıp, ilan edilmesi gerekmektedir. İmar Kanunun 8.maddesi izlemesi gereken adımları ayrıntılı biçimde açıklamaktadır.
Planın sebep unsuru açısından incelenmesi ve iptali istenebilmektedir. Misal, nazım imar planında parselasyon yapılmaması hukuka aykırıdır. Büyük ölçekli planlamalardan evvel küçük ölçekli planlar tamamlanmalıdır. Eğer, bu sıralama takip edilmezse işleminiz hukuka aykırı sayılmaktadır.
İmar planının iptali ve imar planına itiraz davaları dilekçe örneği bu gerekçeleri içerir. Ek olarak planların konu unsuru bakımında iptali istenmektedir. Bu planlar, özel mülkiyeler üzerinde hak doğurur. Yani düzenlemeler sonucunda kişilerin mülkiyet hakları zarar görebilmektedir. Hak sahipleri, menfaat ihlali nedeniyle idare mahkemesine başvurmaktadır.
Bir başka iptal davası gerekçesi, planın maksat unsurudur. Kamu yararına uygun olmayan planlara dava açılmaktadır. Ayrıca Danıştay kararlarında konuyla alakalı emsal kararlar bulunmaktadır. Planın hazırlanmasında kamu yararı yerine kişisel menfaatler dikkate alınması davanın sebebidir.
İmar Planın İptali İçin Dava Süresi Var Mıdır?
İptal davaları, menfaat ihlali sebebiyle hak sahipleri tarafından açılabilmektedir. Taşınmaz malikleri, sivil toplum örgütleri vb. kişiler davacı olabilmektedir. Yani bu davaları gerçek yahut tüzel kişiler açabilmektedir. Dava dilekçelerinin şekli şartları taşıması gerekmektedir.
Belirli bir parsel için veya tüm parsellere yönelik dava açabilirsiniz. Bununla birlikte iptal davası tüm imar planını üzerinde sonuç doğurmaktadır. Karar, planda kalan her parseli doğrudan etiler. Diğer taraftan plana konu bölgelerdeki evlerde kararlardan etkilenmektedir.
Evlerin durumu ile ilgili kararlar genelde farklı olabilmektedir. İmar planının iptali ve imar planına itiraz davaları dilekçe örneği belirli sürede verilmelidir. Gelgelelim, süre imar planının askıya çıkarılmasından etkilenmektedir. Plan askıya çıkarılmaz ise dava süresi değişmektedir. Aynı şekilde ilan edilen plana itiraz edilip edilmemesi süreyi etkiler. İmar planı usule uygun biçimde askıya çıkarılmazsa dava açılamaz.
Bununla beraber imar planına itiraz edilmez ve plan 1 ay askıda kalıp kesinleşirse dava açılmaktadır. Dava süresi, kesinleşme tarihinden itibaren 60 gündür. Diğer taraftan plana itiraz edilirse red cevabı ardından davayı açabilirsiniz. Zımnen red sonrasında da 60 gün içerisinde mahkemeye başvurabilirsiniz.
Ama süre hesaplamasında 15 günlük itiraz inceleme süresi de dikkate alınmaktadır. Cumhurbaşkanı kararı ile onaylanan planlar için dava açma süresi değişir. Bu imar planlarında ivedi yargılama usulü hükümlerindeki 30 günlük süre geçerlidir. Hak düşürücü sürelere dikkat etmeniz menfaatlerinizi korumaktadır.
İmar Davalarında Yetkili ve Görevli Mahkeme Hangisidir?
İmar planının iptali ve imar planına itiraz davaları dilekçe örneği yetkili mahkemeye verilmelidir. Bu davalar, idari yargı mahkemelerinin görev alanındadır. Hatta kamu düzeni ile alakalıdır ve resen dikkate alınabilmektedir. Bu sebeple imar planı iptal davalarında idare mahkemeleri görevlidir.
Bu davalarda konu idari işlemleridir, temelde görevli idare mahkemeleridir. Lakin, imar planını bakanlık hazırlarsa görevli mahkeme Danıştay olur. İptal davalarına konu planlamaları düzenleyen kurumlar önemlidir. Eğer, yetkisiz mahkemeye başvurursanız sorun yaşanır.
Davada taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi yetkilidir. İmar planı kapsamında yıkım, kamulaştırma, işgal veya iskan gibi işlemlerde bu mahkemelerde görülmektedir. Bununla beraber, dava başvuruları usule uygun dilekçelerle yapılmalıdır.
Öte yandan imar planı iptal davalarına somut olaylar birbirinden farklıdır. Dilekçelerin bu olaylara göre hazırlanması gerekmektedir. Mesela, bir bölgedeki yapılaşmayı düzenleyen imar planı için dava açılabilmektedir. Bu davalarda somut olay, binanın kat sayısının fazla olmadığı hakkında olabilmektedir.
İmar planı, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ ne ait ise dava burada açılmaktadır. Yani yetkili mahkeme Ankara İdare mahkemesi’ dir. Bunun yanında parselasyon işlemleri yüzünden iptal davası açılabilmektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ nin imar planına bu sebeple İstanbul İdare Mahkemesi’ne başvurulmaktadır.
Lakin, bakanlık tarafından hazırlanan ve onaylanan planda yetkili mahkeme değişir. Bu tarz davalarda dilekçenizi Danıştay’ a vermelisiniz. Eğer, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesine verirsiniz ilk incelemede reddedilmektedir. Böyle problemler yaşamama adına doğru mahkemeye başvurmalısınız.
İmar Planı Davasında Yürütmenin Durdurulması
İdare hukukunda idari işleme karşı iptal davası açtığınızda işlem durmaz. Bu nedenle işlemin durması için ayrı bir dava açmanız gerekmektedir. Açıkça işlem adına yürütmenin durdurulması davası açmalısınız. Fakat, yürütmenin durdurulması bazı şartlara bağlıdır.
İmar planın uygulanmasını sonucunda telafisi zor zararlar doğacaksa yürütme durdurulur. İlaveten, imar planını açıkça hukuka aykırı olmalıdır. Davalı idare savunma süresini geçirirse de yürütme durdurma kararı çıkmaktadır.
Bu dava başvurusunu, imar planı iptal dilekçesi ile yapabilirsiniz. Mesela, iptal davasına konu plandaki yıkım kararı böylece durdurulmaktadır. Genellikle yürürlüğün durdurulması davalarında idaresinin savunması alınmadan karar verilmektedir.
İmar planının iptali ve imar planına itiraz davaları dilekçe örneği üzerinden yürütmenin durdurulmasını isteyebilirsiniz. Dava konularının farklılığından ötürü kararlarda değişmektedir. Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verirse dava sonuçlana kadar işlemler askıya alınmaktadır.
Bu karara idarenin uyması zorunludur, karar tebliğ edildiğinde işlem durdurulmaktadır. Örneğin, imar planı kapsamındaki yıkım mahkeme bitene kadar durur. Aynı şekilde bina yapımına dair işlemlerde de durmaktadır. Bu kararla beraber geri dönülemez zararların önüne geçilmektedir.
Yürütmenin durdurulması başvurusu mümkün olduğunca erken yapılmalıdır. Böylelikle imar planlamasından doğacak zararlar minimuma indirilmektedir. İptal davaları, hukuki açıdan karmaşık bilgiler içermektedir. Bu nedenle uzman desteği almanız işlerinizi kolaylaştırmaktadır.
Özetle yürütmeyi durdurma, imar planı iptal davası dilekçesinde talep edilmektedir. Taşınmaz maliki veya STK’ lar, yetkili mahkemeye belediye hakkında dilekçe vermektedir. Bu sayede planın zararlarından hak sahipleri korunmaktadır.
İmar Planın İptalinin Sonuçları
İmar planının iptali, çeşitli hukuki sonuçlar meydana getirmektedir. Mesela, davada iptal kararı verilirse dava konusu işlem hiç gerçekleşmemiş sayılmaktadır. Davanın sonucuna göre önceki durumun devamı sağlanır. Bununla birlikte düzenleyici idari işlemlerin iptalinde sonuçlar kendiliğinde doğmaktadır.
Bu davalar sonucunda öncesinde plan bulunan bölge plansız sayılmaktadır. Ek olarak, davanın sonucu plandaki bütün parselleri etkiler. İmar planları, somut olay karşısında bir yahut birden çok parsel için etkili olmaktadır. Bununla beraber farklı ölçeklerdeki imar planları dava sonuçlarından etkilenmemektedir.
İmar planının iptali ve imar planına itiraz davaları dilekçe örneği planın bir kısmına yönelik olabilmektedir. Böyle bir durumda planda bulunan her parsel etkilenmektedir. Dava konusu imar planı iptal edilirse bölge plansız hale gelmektedir. Yani bu bölgeyle ilgili yeni planlama yapılmalıdır.
Öte yandan imar planı iptal davalarının sonuçları her somut olayda farklıdır. Önemli nokta, dava konusu somut olayın dikkatli incelenmesidir. Ayrıca konuyla ilgili somut durumlara göre adımlar atılmaktadır. Davanın pratik sonuçları arasında imar faaliyetlerini durması vardır.
Yeni bir plan hazırlana kadar söz konusu bölgede yapılaşma veya diğer imar düzenlemeleri durur. Ayrıca plan kapsamında yapılan binaların yıkılması gündeme gelebilmektedir. Mahkeme kararı, davanın sonuçlanmasında kadar geçen süredeki işlemleri etkiler. Bu yüzden iptal davası yanında yürütmenin durdurulması başvurusu yapılmaktadır.
Yürütmenin durdurulması, davanın etkilerini daha olumlu kılar. Mesela, dava sonucunda yıkım kararı çıkarsa maddi zarar az olmaktadır. Bu süreci, hak kaybı yaşamadan tamamlama için avukat ile çalışmalısınız. Üstelik, avukatınız dava sürecinde doğru adımlar yapmanızı sağlamaktadır.