İmar planının iptali dava dilekçesi örneği hukuki kurallara uygun olmalıdır. Planın iptali ve yürütmenin durulması talebiyle verilir.
İmar planın iptali davası, ilgili kişilerin plana itirazlarını mahkemeye taşımasıyla ortaya çıkar. Bu bağlamda dava özel mülkiyeti ya da toplumun genelini doğrudan etkilemektedir. Süreçte planların kamuya yararı ile hukuka uygunluk gözetilmektedir. Çoğunlukla planın hazırlık ve uygulama aşamasındaki hatalar davalara konu olur. Uygulamalardaki eksiklikler yahut hukuka aykırılık iddiasıyla dava açılmaktadır.
İçindekiler
İmar Planı Uygulamasının İptali Davası Şartları Süresi Nelerdir?
İmar planları, sürdürülebilir ve daha sağlıklı bir şehirleşme amacıyla yapılmaktadır. Aynı zamanda şehirlerin güvenliği planın hedefleri arasındadır. Söz konusu planları belediyeler bizzat yapar veya yaptırır. Bununla beraber gayrimenkulün kat sayısı, özgünle şekli gibi faktörler mülk değerini etkilemektedir.
Bu durum, maliklere imar planın iptalini talep hakkı verir. İmar planının iptali dava dilekçesi örneği ile dilekçenizi hazırlayabilirsiniz. Zira davanın açılması için şartlara uygun biçimde başvuru yapmanız gerekmektedir. Dilekçenin şekli şartları eksikse dikkate alınmaz.
İptal davalarının birçoğunda hak düşürücü süreler bulunmaktadır. Yani davalar belirli bir süre içerisinde açılmalıdır. Süreler geçtiğinde açılan davalar süresi içerisinde olmadığından reddedilmektedir. Aynı şekilde imar planının iptali davaları da bu sürelere tabiidir.
Planlar, belediye meclisinde onaylanır ve 30 gün askıya çıkarılır. Plan askı ilanından sonra kesinleşirse bu tarihten itibaren dava süresi başlamaktadır. Yani kesinleşme tarihinden itibaren 60 gün içinde iptal davasını açabilirsiniz.
Plan, askıda iken itiraz etme hakkı kullanılabilir. İtirazları, belediye meclisi 15 içinde değerlendirip karara bağlamaktadır. Eğer kararınıza zımnen red cevabı verilirse 60 içinde dava açmanız gerekir. İmar planının iptali dava dilekçesi örneği ile süreci başlatırsınız.
Lakin, Cumhurbaşkanı kararı ile onan imar planlarda dava süresi değişmektedir. Özelleştirme Yüksek Kurulu’ nun hazırladığı söz konusu planlara karşı 30 gün içerisinde dava açılmalıdır. Bunun yanı sıra ilgili idareye başvuru dava açma süresini durdurmaktadır.
İmar Uygulamasının İptali Davası Dilekçe Örneği
İmar planının iptali dava dilekçesi örneği her davaya özel hazırlanmaktadır. Zira somut olayalar farklı detaylar içerir. Özgün dilekçeler, olaylara göre düzenlenmelidir. Aksi durumda süreçte sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Söz konusu resmi belge idare mahkemesine sunulur.
Ayrıca evrakta belli unsurlar olmalıdır. Mahkeme bilgileri, dilekçenin en önemli unsurudur. Dilekçeyi davanın açılacağı yer idare mahkemesine yazmalısınız. Dava konusu ile mahkemenin adı mutlaka belirtilmelidir. Bununla beraber, davacı sıfatındaki kişi veya kurumların bilgileri bulunmaktadır.
Davalı kısımda genelde imar planını yapan belediye olmaktadır. Ek olarak evrakta iptal istemine konu planın detayları mevcuttur. Davanın konusu, plan tarihi ile hangi kararla düzenlendiği vb. ayrıntıları içerir. Ayrıca, hukuka aykırılık nedenleri dilekçede açıklanmalıdır.
Hatta dilekçede plana itiraz tarihi ile tarihten itibaren dava süresi açıklanır. Genel süre, planın askıya çıkarılmasından itibaren 60 gündür. Gelgelelim, dilekçelerde açıklama kısmı bulunmaktadır. Burada da hukuka aykırılık sebepleri, kamu yararının zedelenmesi gibi ayrıntılar bulunur.
İmar planının iptali dava dilekçesi örneği açıklama bölümünde yürütmenin durdurulması talebi de olabilir. Bunlara ek olarak dilekçenin sonuç ve istem kısmı vardır. Burada yargılanma giderleri, planın iptali benzeri istekler yenilenmektedir. Dilekçenin şekli şartları sağlaması gerekir. İlaveten, dilekçelerin içeriği davanın özel şartlarına göre düzenlenmelidir.
İmar Planı Uygulamasının İptali Davası Kimler Açar?
İmar planının iptali dava dilekçesi örneği davanıza göre düzenlenip, idare mahkemesine verilmektedir. Davacı, kamu yararı gözetilerek belirlenmektedir. Bu bağlamda İmar planlarının ilişkin davayı menfaati bulunan herkes açabilir.
Örneğin, hak kaybına uğrayan taşınmaz malikleri davacı olabilmektedir. Planın kendi taşınmazına zarar verdiği iddiası ile iptal davası açılabilir. Ek olarak parselasyon işleminin hukuka aykırılığı iddiasıyla idareye başvurulmaktadır. Taşınmaz üzerinde hak sahibi kişilerde davacı sıfatındadır.
Mesela, taşınmaz üzerinde irtifak hakkı olanlar İmar planının iptali dava dilekçesi örneği için davacıdır. İntifa hakkı ya da benzeri hakları bulunanlarda dava açar. En önemlisi, kamu kurumları da iptal davalarında davacı olabilir. Kamu kurumları, çoğunlukla kamu yararına aykırılık iddiasıyla açılan davalarda bulunmaktadır.
Bunların yanında sivil toplum kuruluşları davacı olmaktadır. Çevre ve şehircilik alanında aktif STK’ lar imar planı iptal davası açar. İlaveten bu tarz davalarda gerekçe düzenlemenin çevreye olumsuz etkileridir. Şehircilik ilkelerine aykırılık da davanın gerekçeleri arasında bulunmaktadır.
Öte yandan bu davaların hukuki yapısı karışıktır. Dava dilekçeleri daha davaya özel hazırlanmaktadır. Bu nedenle uzman desteği alma oldukça önemlidir. Avukat ve şehir planlamasından yardım alınması gerekmektedir. Dava başvurusunda yürütmenin durdurulmasını da talep edilmektedir.
İmar Planı Uygulanması İptal Davası Sebepleri
İmar planlarında amaç taşınmazların ve çevrelerinin iyileştirilmesidir. Şehirleşmenin düzenlemesinde pek çok imar planı çeşidi kullanılmaktadır. Ayrıca planlara hak sahipleri tarafından itiraz edilebilmektedir. İptal davası sebepleri şunlardır;
- Davanın açılmasının en önemli nedeni hukuka aykırılıktır.
- Kamu yararının bulunmaması yahut kamu yararını zedelemesi dava sebebidir.
- Parselasyon işlemlerinin yetkisiz idare tarafından yapılması dava nedenidir.
Bunlar, imar planının iptali dava dilekçesi örneği somut olaylarına göre belirlenmektedir. Kısaca, parselasyon imar sınırları içerisindeki arazi ile arsaların düzenlenip, hak sahiplerine pay edilmesidir. İşlemde belediyeye ait yerler ve özel mülkiyetteki arsalar birleştirilmektedir.
Sonrasında parseller imar planın uygun biçimde yeniden hak sahiplerine dağıtılmaktadır. Parselasyon planlaması, İmar Kanunu uygulaması ismiyle bilinmektedir. Ayrıca işlem için maliklerden muvafakat alınmaz. Planın hukuka aykırılığı iddiasıyla malik plana itiraz edebilmektedir. Hatta dava dilekçesinde parselasyon gerekçe olarak gösterilebilmektedir.
Yetkisiz kamu idaresi tarafından yapıldığı gerekçesiyle parselasyon dava konusu olur. İdare mahkemelerine planı yetkisiz kamu idaresinin hazırladığı gerekçesiyle başvurulmaktadır. Aynı zamanda düzenleme ortaklık payına ilişkin hatalar imar planı uygulamasının iptali davası sebepleri içindedir.
Kamu alanlarından bazılarının hukuka aykırı şekilde planla dahil edilmesi dilekçelerde yer almaktadır. Bu sebepler dışından her somut olayda başka bir sebep vardır. Somut olayların farklılığı sebebiyle dilekçeler davalara özel düzenlenmektedir.
İmar Planı İptali Davasında Yürütmenin Durdurulması
İmar planı için dava açılması işlemi durdurmamaktadır. Bu nedenle idari davalarda açıkça yürütmenin durdurulması talep edilmelidir. Yürütmenin durulması istemi belirtilmezse dava konusu plan uygulanmaktadır. Dolayısıyla zararların önlemesine adına imar planının iptali dava dilekçesi örneği ile yürütmenin durdurulması istenir.
Durdurma kararı için idari işlemin hukuka ayrılığı açık olmalıdır. Ek olarak davalı savunmasının alınması gerekir. Savunma süresinin geçmesi de yürütmeyi durdurma kararı şartlarındadır. Dahası, telafisi zor zararlarda kararı etkilemektedir.
Diğer taraftan planlamanın geçici bir süre durulması istemi iptal davası dilekçesiyle verilmelidir. Bunun dışında ek bir dilekçe üzerinden de yürütmenin durulması istenmektedir. Talebin kabulünde planın hukuka aykırılığının kesinleşmesi şartı etkilidir.
Bununla beraber telafisi imkansız kayıplar hakkında somut deliller olmalıdır. Bu durumda idare planın duygulanmasını durdurmaktadır. İmar planının iptali dava dilekçesi örneği talebin nedeni açıkça yazılmalıdır. Teknik ve hukuki terimlerin zorluğu yüzünden uzmanla çalışmalısınız.
Böylece dilekçe hazırlama dahil tüm dava sürecini kolayca takip edersiniz. Dava başvurusu, plana konu taşınmazın bulunduğu yerde yapılmaktadır. İdare mahkemesine hak düşürücü süreler gözetilerek başvurulmaktadır. Fakat, ülke genelinde çıkarılan imar planın iptalinde ilk derece mahkemesi Danıştay’ dır.