Yıllık İzin Ne Zaman Kullanılır 2025?

Yıllık izin ne zaman kullanılır, yıllık izin süreleri nelerdir ve yıllık izin hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar burada!

Yıllık izin kullanım safhasında çalışan ve işveren arasında hukuki düzlemin takip edilmesi gerekmektedir. Zira tarafların birbirlerinin haklarını suiistimal etmesi durumunda dava açma hakkı doğmaktadır. Son senelerde konuya ilişkin hassasiyetler gelişim göstermektedir. Tam da bu nedenle çalışanın koşullarının ihlal edilmesi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Lakin işverenlerin temel haklardan biri olan yıllık izne el koymaya çalışması çalışma performansını olumsuz etkilemektedir. Çünkü kişilerin sağlıklı bir şekilde çalışma hayatına devam edebilmesi için belirli aralıklar ile uzaklaşmaları gerekmektedir. Elbette bu veriler bilimsel olarak da onaylanmaktadır. Bunun yanında hukuki olarak da koruma altına alındığını ifade etmek gerekmektedir. Yıllık iznin kaç parça halinde kullanılabileceğine dair bilgilendirmelerden süresine kadar tüm detaylar içeriğimizde bulunmaktadır.

Yıllık Ücretli İzin Hakkı Ve Kullanımı

Çalışanların kullanacakları izinler ücretli ve ücretsiz olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Yıllık izin yaptığınız sürede normal ücretiniz işlemeye devam etmektedir. Yani herhangi bir kesinti meydana gelmemektedir. İş Kanunu temel alınarak bu haklar koruma altına alınmaktadır. İşveren tarafından herhangi bir şekilde ihlal edildiği fark edildiği anda direkt dava açma hakkı doğmaktadır. Elbette çalışanların yıllık izni hak edebilmeleri için 1 sene boyunca aktif olarak çalışmaları gerekmektedir. Sonrasında devam eden çalışma yılında yıllık izinlerini kullanmalarına izin verilmektedir. Bunun yanında henüz hak edilmemiş olan yıllık izinlerin muvafakatname ile kullanılması da mümkün olmaktadır. Örneğin bir iş yerinde 1 senedir çalışarak yıllık izin hak edilmektedir. İkinci çalışma senesine geçildiyse de, lakin o senenin izni henüz hak edilmemektedir. Lakin işverenin izniyle sonraki hak edilen yıllık izinden düşülmesi şartıyla hak edilmeyen yıllık izin kullanılabilmektedir. Elbette bu aşamada iş verenin hak edilmemiş yıllık iznin kullanılmasına muvafakat vermesi gerekmektedir. Fakat hak edilmiş yıllık izin için herhangi bir muvafakat gerekmemektedir.

Yıllık iznin hak edilmesi için belirli bir çalışma süresinin doldurulması gerekmektedir. Lakin bu çalışma süresi içerisinde yer alan resmi tatiller de sürece dahil edilmektedir. Bunun yanında milli ve dini bayramları kapsayan tatiller de kesinlikle çalışma süreci içerisinde hesaplanmaktadır.  Bazı işverenler bu tatilleri doldurulması gereken çalışma süresine dahil etmemektedir. Yani daha uzun bir süre çalışarak yıllık iznin hak edilmesi söz konusu olmaktadır. Bunun yanında yıllık iznin hak edildikten sonra kullanılmasının önünde herhangi bir engelleme getirmemek gerekmektedir. Özellikle bazı işletmelerde yıllık iznin uzun süre ertelendiği görülmektedir. Bu tür durumların direkt olarak kanuni olarak korunan hakları ihlal ettiği bilinmektedir.

Deneme Süresi

Yıllık izin ne zaman kullanılır; bu izin süresi ile alakalı en çok tartışma yaşanan hususların başında deneme süresi gelmektedir. Zira işverenlerin bir kısmı deneme süresinin yıllık izin için doldurulması gereken süreye dahil olmadığını düşünmektedir. Yani deneme süresinde sarf edilen emek yok sayılmaktadır. Bu tür bir durum hukuki bir dayanak barındırmamaktadır. Zira yıllık iznin hak edilmesi deneme süresini de kapsamaktadır. Böylece elde edilecek olan verimlilik bir kademe daha üst seviyeye çekilmektedir. Yani yıllık izin süresi hesaplanırken deneme süresi de dahil edilmektedir. Çalışanın haklarının her ne gerekçe ile olursa olsun yok sayılmaması gerekmektedir. Elbette bu süreç içerisinde çalışanın kendi hakları hakkında bilgi sahibi olması önem arz etmektedir. Özellikle yıllık izin gibi temel haklardan birinin bazı koşullar ile daraltılmaması gerekmektedir. Hem çalışan hem de işverenin bu konuda hukuki yönetmeliklere saygılı olması istenmektedir.

Yıllık İzin Formu

Yıllık izin kullanma sürecinde izin formunun doldurulması gerekmektedir. Elbette her kurum farklı formlar hazırlamaktadır. Bunların insan kaynakları bölümünden ya da internet sitesi üzerinden temin edilmesi gerekmektedir. Çalışanın bu izin süresini kullanmak için ilgili birime formu iletmesi gerekmektedir. Örneğin bir bakanlık personelinin yıllık izin formunda izinde bulunacağı adresi belirtmesi gerekmektedir. Çalıştığı ünite ve görevleri hakkında da bilgi verilmesi gerekmektedir. İznin başlama ve bitiş tarihlerinin eksiksiz bir biçimde iletilmesi istenmektedir. Elbette yetkili makamın bu formu kontrol ederek işlemesi gerekmektedir. Böylece kalan yıllık izin miktarı hesaplanmaktadır.

Yıllık iznin geçirileceği yerin belirtilmesi genel bir kural olarak karşımıza çıkmaktadır. Zira çalışan ile alakalı herhangi bir olumsuzluk olması durumunda ilgili kurumun harekete geçebilmesi için prosedürdür. Yani belirtilen adreste tüm tatili geçirme gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Özellikle çalışma hayatına yeni başlayan kişiler bu tür detayları merak edebilmektedir. Yıllık iznin geçirileceği adresin belirtilmesinden sonra farklı adreslerde de bulunmanıza olanak tanınmaktadır. Bu tamamen sizin inisiyatifinizde bulunmaktadır.

Yıllık izin formunun yanlış ya da eksik doldurulması soruna sebebiyet vermektedir. Zira bu formların resmi belge olduğunun da bilinmesi gerekmektedir. Kurumlar bir sonraki seneye ne kadar yıllık izin devredildiğini kontrol edebilmek için bu verileri saklı tutmaktadır. Lakin artık birçok şey gibi bu formların da elektronik olarak derlenmesine izin verilmektedir. Yani hem formların doldurulması hem de muhafaza edilmesinin online olarak yerine getirildiği kurumlar bulunmaktadır.

Yıllık İzne Ne Zaman Hak Kazanılır?

Yıllık izin ne zaman kullanılır; 1 çalışma senesini doldurma adımının sonrasında yıllık izne hak kazanılmaktadır. Bu çalışma süresinin doldurulmasının sonrasında takip eden 1 sene içerisinde yıllık izin kullanılabilmektedir. Elbette aynı iş yerinde çalıştığınız seneye göre yıllık izinde artış meydana gelebilmektedir. Daha kıdemli olan kişilerin kullandıkları yıllık izin daha yüksek olmaktadır. Lakin bu sürelere ve artışlara özel sektörde önem verilmediği görülmektedir. Kamu sektöründe bu sürelerin daha yakından takip edildiği bilinmektedir. Sizin herhangi bir hak savunuculuğu yapmanıza gerek kalmadan kamuda gerekli olan izin süre artışları yapılmaktadır. Lakin genellikle özel sektörde kıdeminize göre yıllık iznin artmasını talep etmek gerekmektedir. Bu durum hala çalışan işveren ilişkilerinin nesnel bir temele oturtulamadığını göstermektedir.

Aynı iş yerine çalışma süresi 1 senenin altında olan kişilerin yıllık izin kullanmalarına izin verilmemektedir. Lakin elbette zaruri hallerde farklı izin türlerinden istifade etmelerine olanak verilmektedir. Kıdem seviyesine göre verilen izin miktarı belirlenmektedir. Lakin bu bir sene konusunda bazı istisnai durumlar da bulunmaktadır. Zira mevsimlik işçiler için farklı bir yönetmelik uygulanmaktadır. Bunun yanında Deniz İş Kanunu kapsamında çalışma hayatında bulunan kişilerin de yıllık izin durumları farklılık göstermektedir.

Yani yıllık izin kullanmak için illa 1 sene boyunca bekleme gibi bir zorunluluk meydana gelmemektedir. Bu tip meslek dallarına farklı bir yönetmelik uygulanması işin doğasından kaynaklanmaktadır. Örneğin mevsimlik işçiler işin doğası gereği 1 sene boyunca kesintisiz biçimde çalışma kriterini yerine getirememektedir. Bu kıstas nedeniyle sorunla karşılaşmamak adına farklı yönetmeliklere tabi olmaları sağlanmaktadır.

Yıllık İzin Süreleri Ne Kadardır?

Yıllık izin ne zaman kullanılır; gerekli olan çalışma süresinin doldurulmasının sonrasında, yıllık izne hak kazanılmaktadır. Lakin bir iş yerinde çalışanların kıdem seviyesine göre kullanacakları yıllık izin süresi değişmektedir. Kıdem ne kadar yüksek olursa, elde edilen yıllık izin süresi de o kadar artmaktadır.

  1. 1 yıl ile 5 yıl arasında çalışma süresi olan kişilerin kullanabilecekleri süre 14 gün olarak belirlenmektedir. Yeni başlayan çalışanların 1 yıllık çalışma süresini doldurduktan sonra ayrı bir uygulama yapılmamaktadır. Yani daha düşük bir yıllık izin süresine tabi olması mümkün olmamaktadır.
  2. 5 sene ile 15 sene arasında çalışma süresinde ise 20 günlük yıllık izin verilmektedir. Son olarak 15 sene ve üzerine hizmet süresi olan kişilerin en az 26 gün yıllık izin kullanması istenmektedir.
  3. Bunun yanında 50 yaş üzerinde olan kişilerin yıllık izin sürelerinin 20 günün altında olmasına onay verilmemektedir.

Lakin özel sektörde bu konuda daha esnek davranıldığını da belirtmek gerekmektedir. Bir diğer deyiş ile çalışanların yıllık izinlerinin uzaması için ayrıca bir talepte bulunma zorunda kalabilmektedir. Kamuda ise durumun daha net şekilde prosedürlere uygun olması sağlanmaktadır.

Kamuda prosedürlerde bazı farklılıklar olmaktadır. Örneğin memurların 1 seneden 10 seneye kadar 20 günlük yıllık izin kullanma hakları bulunmaktadır. Lakin 10 seneden fazla çalışma süresine sahip olan kişilerin 30 gün boyunca yıllık izin kullanmasına olanak verilmektedir. Her iki sektörde de kıdem arttıkça kişilerin kullanacakları yıllık izin artmaktadır.

Yıllık Ücretli İznin Uygulanması

Yıllık izin ne zaman kullanılır; kişilerin hizmet süresini doldurmasının sonrasında yıllık izni tanımlanmaktadır. Lakin bu süre içerisinde aylıktan herhangi bir kesinti meydana gelmemektedir. Kişilerin ek ödemelerden muaf olacağını da bilmeniz gerekmektedir. Siz yıllık izindeyken alacağınız maaş hesaplanırken çıplak ücret üzerinden hesaplamalar yapılmaktadır. Yani herhangi bir ek mesai alınması gibi bir surum söz konusu olmamaktadır. Bunun yanında yan haklardan da muaf olunacağını eklemek gerekmektedir. Bordronuzda maaşınızın çıplak ücreti ne kadarsa onun üzerinden gerekli olan ödemeler yerine getirilmektedir. Bu uygulamanın memurlar için de aynı şekilde geçerli olduğu görülmektedir. Son olarak sizin çıplak ücretinizde yıllık izin kullanmanız nedeniyle kesinti yapılması bir şikayet sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yıllık izin ne zaman kullanılır; yıllık izin ve ücretli izin de sıklıkla karıştırılmaktadır. Lakin bu iki kavramın bazı nüansları olduğunu ifade etmek gerekmektedir. Yıllık izin sadece 1 seneyi doldurmanın sonrasında kişilere verilmektedir. Lakin ücretli izin hakkı da bulunmaktadır. Bu hak daha özel durumlarda devreye girmektedir. Genellikle hastalık durumlarında gündeme geldiği görülmektedir. Örneğin kişilerin işe gelemeyecek kadar hasta olmaları durumunda ücretli izne ayrılmalarına da olanak verilmektedir. Bu durumun yıllık izin ile aynı koşullarda olmadığını ifade etmek gerekmektedir. Özel sektörde ücretli izin konusunda çok daha sıkı yönetmelikler uygulanmaktadır. Hastalık sebebi ile ücretli izin kullanımının kamuda daha hafif koşullara bağlı olduğu görülmektedir.

Doğum İzinleri Yıllık İzin Hesabında Çalışılmış Gibi Sayılır Mı?

Yıllık izin ne zaman kullanılır; kadınların doğum izni konusu da yıllık izinle sıklıkla karıştırılmaktadır. Bir kadının hem doğum öncesi hem de doğum sonrası ücretli izin kullanmasına izin verilmektedir. Resmi yönetmeliklerde belirlenen sınırlar çerçevesinde kullanılması gerekmektedir. Bu sınırın aşılmaması durumunda doğum ücretli izni yıllık izin hesaplanırken, çalışılan süre olarak ele alınmaktadır. Lakin doğum sonrasında bazı kadınlar çocukları ile zaman geçirmek için ücretsiz izne de çıkabilmektedir. Ücretsiz iznin yıllık izin hesaplanırken aktif çalışılan süre olarak hesaplanmadığı bilinmektedir. Yani bir kadın 6 aylık ücretsiz izin kullandıktan sonra yıllık izin hak etmesi için 18 ay kadar çalışması gerekmektedir. Ücretsiz izin aktif çalışma süresine dahil edilmezken, ücretli izinde kişiler aktif çalışıyor şeklinde görülmektedir.

Yıllık izin ne zaman kullanılır; doğum izniyle alakalı tartışmalar da devam etmektedir. Zira özel sektörde doğum izni kullanmak isteyen kadınların işlerine son verildiği yönünde haberler dolaşmaktadır. Maalesef ki özel sektörün bu konuda gerekli desteği sunmadığı bilinmektedir. Bunun yanında kadınların herhangi bir tazminat ödenmemesi için doğum öncesinde ve sonrasında istifaya zorlandıkları görülmektedir. Bu tür bir muamele durumunda anında konunun uzmanı avukatlarla görüşmek gerekmektedir. İşverenlerin haksız fiillerinin gerekli olan hamleler yapılarak engellenmesi mümkün olmaktadır. Kadınların izin durumları ile alakalı yaşadıkları haksızlıklarda Yargıtay’ın emsal kararları bulunmaktadır.

Yeni Yasal Düzenleme İle Yıllık Ücretli İzin Kaça Bölünebilir?

Yıllık izin ne zaman kullanılır; elbette yıllık iznin kaç parçada kullanılması gerektiğine dair de mevzuatlar bulunmaktadır. Öncelikle buna sadece tek taraflı olarak karar verilemeyeceği bilinmektedir. Yani işveren bu izni kendi isteklerine göre bölememektedir. Her iki tarafın da süreci onaylaması gerekmektedir. Lakin bazı temel kıstaslar bulunmaktadır. Bunun başında yıllık iznin bir parçasının 10 günden az olmaması kuralı gelmektedir. Sonrasında kalan kısmı 2 parçada kullanmanıza izin verilmektedir. Yani toplamda 3 parçada kullanılmasına izin verilmektedir. Fakat bu konuda bazı değişikliklere gidilmektedir. Değişikliklerden sonra 10 günlük kısma dair kural geçerliliğini sürdürmektedir. Lakin geriye kalan kısmın her iki tarafın da uzlaşması ile bölünerek kullanılmasına olanak verilmektedir.

Yıllık izin ne zaman kullanılır; genellikle çalışanın izni kullanma sürecinde işveren tarafından baskı ile karşılaştığı görülmektedir. Özellikle daha küçük parçalara bölünerek kullanılması talep edilmektedir. Çalışanların bu tip bir baskı ile karşılaşması durumunda direkt olarak hukuki destek alması gerekmektedir. Zira hukuki olarak yönetmelikler ve kanunlar ile izin hakkı koruma altına alınmaktadır. Lakin bu aşamada yıllık iznin çalışan tarafından da kullanım bakımından çalışma düzenine uygun bir aralıkta kullanılması gerekmektedir. Çünkü iş yerlerinde her çalışanın iznini aynı anda kullanması gibi bir durum söz konusu olamamaktadır. Bu konuda hem işverenin hem de çalışanın ortak bir paydada buluşabileceği bir sürecin işletilmesi gerekmektedir. Yazılı bir kural olmasa da iş yerlerinde kıdemi daha yüksek olan kişilere öncelik verilmektedir. Yani sıralama bakımından önce kullanmasına izin verilmektedir.

Yıllık İzin Ücreti Hesabı Ve Ödenmesi

Yıllık izin ne zaman kullanılır; yıllık iznin kullandırılması ile alakalı oldukça dikkatli hareket etmek gerekmektedir. Özellikle yönetmeliklerin dışına çıkılmaması ana hususlar arasında bulunmaktadır. Bunun yanında yıllık izni olmasına rağmen kullanmak istemeyen kişilere bunun maddi ödemesi yapılmaktadır. Aylık maaşın günlük hesaplama yapılarak incelendiği görülmektedir. Bu günlük ücret üzerinden yıllık izin süresi kadar gerekli olan ödemeler yapılmaktadır. Böylece kişilerin hakları suiistimal edilmeden süreç tamamlanmaktadır.

Bu uygulama izin süresinin direkt olarak ücrete dönüştürülmesi olarak tanımlanmaktadır. İzin süresine dair ödemelerde herhangi bir yan hak elde etmek mümkün olmamaktadır. Zira izne çıkıldığı zaman da sadece çıplak ücret üzerinden ödemelerin yapıldığının belirtilmesi gerekmektedir. Kişilerin işveren ve çalışan ilişkisi konusunda haklarının farkında olarak bunların ödenmesinin talep edilmesi istenmektedir. İşe devam etmenin yanı sıra işten çıkartılan kişilerin, de yıllık izinleri ücrete dönüştürülebilmektedir.

Ödemelerin yapılması ile alakalı olarak kişilerin almış olduğu son maaşın baz alındığını da belirtmek gerekmektedir. Yani size yapılan ödemelerde aldığınız son maaş hesaplamaların temelini teşkil etmektedir. Kişilerin yıllık izin hakkının ve bu izni ücrete dönüştürme sürecinin başlatılması için, iş akdinin olması gerekmektedir. Yani kayıt dışı çalışan kişilerin herhangi bir hak talep etmesine izin verilmemektedir. Belirli bir iş sözleşmesi kapsamında çalışanların istihdam edilmesinin özlük haklarının korunması bakımından önemi anlaşılmaktadır. Özellikle ödemelere dair sorun meydana gelmemesi ve sigorta hakkının da korunması ön planda bulunmaktadır.

Yıllık İzinle Ücretli İzin Aynı Mı?

Yıllık izin ne zaman kullanılır; bir senelik çalışma sürecinin doldurulmasının  sonrasında gerekli izin kullanım adımları tamamlanmaktadır. Özellikle dikkat çeken hususların başında işyerindeki kıdemin yükselmesi ile, alınacak olan iznin de yükseldiği görülmektedir. Hem özel sektörde hem de kamuda çalışma süresinin yıllık izne direkt olarak etkisi olduğu bilinmektedir. Yıllık izin kullanım sürecinde yönetmeliklerde belirtilen kıstasların temel alınması gerekmektedir. Çalışanın ya da işverenin herhangi biri şekilde bu yönetmeliği ihlal etmesi direkt olarak ret yanıtı almasını da beraberinde getirmektedir.

Yıllık izin ne zaman kullanılır; ücretli izin ve yıllık izin arasındaki farkın da bilinmesi gerekmektedir. Zira ücretli iznin genellikle hastalık gibi özel bir durumda uygulandığı görülmektedir. Bunun yanında yıllık iznin bir çalışma senesini doldurduktan sonra işleme alındığı görülmektedir. Yıllık üzün süresinin keyfi olarak artırılması gibi bir durum kesinlikle söz konusu olmamaktadır. Bu tip bir durumun söz konusu olması halinde direkt olarak işveren yaptırım uygulayabilmektedir. Ücretli ve ücretsiz izin de iş akdi kapsamında kullanılmaktadır. Lakin çalışanların herhangi bir şekilde ücretli ya da ücretsiz izne zorunlu kılınması mümkün olmamaktadır. Yıllık iznin kullanım sürecinde başvuruların doğru yapılması önem arz etmektedir. Kurumunuzun ilgili birimine eksiksiz şekilde bildirmeniz, belirtilen formu eksiksiz doldurmanız gerekmektedir.

Yıllık izin kullanımında merak edilen bir diğer husus da yol iznidir. Zira yol izni de yıllık izine ek olarak verilebilmektedir. Kişilerin gidecekleri mesafeyi kanıtlamaları durumunda yol izni verilmektedir. 2 gün gidiş 2 gün geliş olmak üzere toplamda en fazla 4 gün yol izni verilebilmektedir. Yıllık izin kapsamında maaşınızdan herhangi bir kesinti yapılmamaktadır. Lakin, yol izninin ücretsiz olduğunu belirtmek gerekmektedir. Yani yol iznindeki sürede sanki çalışıyormuşsunuz gibi maaşınız işlemeye devam etmemektedir. Her iki iznin de farklı ödeme seçenekleri bulunmaktadır. Sizin yıllık izniniz nedeniyle herhangi kesinti yapıldığının fark edilmesi durumunda yetkililere gerekli başvuruların yapılması gerekmektedir.

İşveren Çalışanı Yıllık İzne Zorlayabilir Mi?

Yıllık izin ne zaman kullanılır; işverenin çalışanı herhangi bir şekilde yıllık izne zorlaması gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Bu tür bir durumun yönetmeliklere direkt olarak aykırı olacağının belirtilmesi gerekmektedir. Özellikle yıllık izin konusunda çalışanın gönüllülüğü esastır. Herhangi bir şekilde kişilerin isteği dışında izne çıkarılması gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Üstelik bunun yanında çalışanı ekonominin zorluğuna sığınarak ücretsiz izne çıkarma teklifi de sunulmaktadır. Bu tür durumların iş sözleşmesine aykırı olduğunu belirtmek gerekmektedir. Zira işverenin bu şekilde bir talepte bulunmasının asıl nedeni çalışanın istifasını sağlamaktır. İşyerleri herhangi bir şekilde tazminat vermeme için kişilerin istifasını zorunlu kılma için ortam hazırlamaktadır.

Yıllık izin ne zaman kullanılır; yıllık izin ya da istifaya zorlama gibi durumlarda dikkatli olmak gerekmektedir. Çünkü çalışanların kendi hakları hakkında bilgi sahibi olmaları onları korumalarını kolaylaştırmaktadır. Elbette yıllık izin kullanma ile alakalı bir sorun yaşanması durumunda hukuk büromuz ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Yaşanan her türlü hukuki sıkıntınızda uzman kadromuz ile beraber yanınızda olunmaktadır. Hem çalışan hem de işverenin hakları ile alakalı açılan davalarda başarılı sonuçlarımız bulunmaktadır. Bu tür süreçlerde konunun uzmanı olan isimlerden hukuki danışmanlık almak gerekmektedir. Böylece süreç daha kolay bir hale gelmektedir. Çalışma süreci içerisinde herhangi bir şekilde baskı altında bırakıldığınızı fark ettiğinizde harekete geçin!

Hemen Ara